Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

27. Mijn zwager is een leuke vent
Ervaringen

Mijn zwager is een leuke vent

De man van mijn zus lijdt aan een bipolaire stoornis en manische depressie, in de manie heeft hij ook last van psychoses. Het zit in de familie, er zijn neven met dezelfde problematiek. Mijn zwager is ondanks alles een leuke vent gebleven, hij legt gemakkelijk contact, maakt altijd een praatje met mensen op straat. Hij is een betrokken vader voor zijn kinderen. Mijn zwager is verbaal sterk en met een lengte van één meter negentig komt hij in een manische periode bedreigend over. Dat leverde vroeger op straat wel problemen op.

Dat het de laatste jaren niet meer zo uit de hand loopt ligt voor een groot deel aan de goede zorg van de hulpverlening, met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige die de touwtjes in handen heeft. We worden nooit afgescheept. Z'n FACT-team zit er bovenop, ze kennen hem en zijn familie. Als hijzelf of zijn vrouw belt, dan weten ze dat ze moeten handelen. Het is een geweldig team en de regelmatige evaluatiegesprekken met de familie zijn ook fijn.

We maken veel met elkaar mee. In manische tijden belt hij soms tien keer op een dag. Als hij opgenomen is, ga ik vaak bij hem langs. Mijn zus heeft het niet gemakkelijk, ook niet in de tijden dat mijn zwager depressief is. Ze hebben regelmatig ruzie maar ik zie dat ze van elkaar houden. Zijn familie woont verder weg en is minder betrokken bij de dagelijkse zorgen. Hoewel hij zijn moeder elke dag even belt en af en toe een week bij haar logeert om bij te komen.

Eén keer ben ik boos op hem geweest, hij had in een manische bui ruzie met zijn dochter en maakte een nare opmerking over erfelijkheid. Dat komt hard aan bij zo’n meisje, dat hoort hij niet te doen.

Er met een beetje humor naar kijken helpt ook, anders red je het niet. Als zwager kan ik dat gemakkelijker doen dan als direct familielid. Het is iets minder dicht bij.  Mijn rol naar mijn zwager toe is in de loop van de jaren wel veranderd. Helderder. We grijpen eerder in.

Tips van Wouter

  1. Probeer de directe familie te ondersteunen. Gebruik je positie als –ietsje-verder-weg-familielid.
  2. Met humor, maak je de ellende draaglijker.
  3. Wees duidelijkheid.


Dit verhaal is afkomstig van MIND Ypsilon: www.ypsilon.org

Foto: Oliver Sjöström

Post review

(0) lezers vinden dit behulpzaam.

Helpt deze informatie jou?

loader

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.