Overslaan en naar de inhoud gaan

Omgaan met ontremming

Ontremming
Tips
Ga naar onderdeel
Tips

Bij een bipolaire aandoening kan er in de manische episode sprake zijn van ontremming.
Tijdens een manie is de stemming verhoogd en is betrokkene opvallend actiever dan gewoonlijk. Juist de verhoogde stemming zorgt ervoor dat iemand niet in de gaten heeft dat hij in een manische periode zit. Het zorgt voor problemen in het dagelijkse functioneren en in het contact met de mensen om hem of haar heen.

De ontremmming tijdens een manische fase kan leiden tot conflicten met de omgeving zoals collegae, partner en vrienden. Ook kan er sprake zijn van extremen zoals veel geld uitgeven en seksuele ontremming. Zelfinzicht is vaak niet aanwezig tijdens deze manische fase. Er wordt vaak geen rekening gehouden met de gevolgen van het gedrag voor de omgeving.
Mensen die manisch ontremd zijn kunnen nogal eens in een psychose terecht komen met grootheids- of paranoïde wanen tot gevolg. Bij een ernstige manie is een opname vaak onvermijdelijk.

Tips

  • Wanneer het gedrag van de manische patiënt een destructieve invloed dreigt te gaan hebben, is het de verantwoordelijkheid van zijn directe omgeving om grenzen te stellen aan zijn gedrag. Hoe moeilijk dat ook kan zijn. Maak hier afspraken bij voorkeur tijdens een stabiele fase.
  • Rust is bij de behandeling van manische verschijnselen van groot belang. Een regelmatig dag en nacht ritme, een duidelijke dagindeling, maar vooral de patiënt niet de gelegenheid geven allerlei nieuwe prikkels op te doen, zijn een essentieel onderdeel van de behandeling van manie.