Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

definitie
Verdieping
Ga naar onderdeel
Nadelen

Classificaties gerelativeerd

Het is vaak een hele opluchting om te horen dat je naaste een bepaalde aandoening heeft. Het verklaart gedrag en het geeft je een handvat om informatie te zoeken om de ander beter te kunnen begrijpen en steunen. ‘Het’ heeft een naam! 

Een ander voordeel is dat zo'n etiket, ofwel classificatie, meestal een voorwaarde is om de nodige zorg vergoed te krijgen.   

Ook is het belangrijk dat artsen en onderzoekers over de hele wereld dezelfde classificaties gebruiken. Op deze manier kan kennis worden geordend en uitgewisseld.

Welke verschillende classificaties er zijn, wordt om de paar jaar opnieuw afgesproken en vastgelegd in handboeken. De belangrijkste handboeken zijn de DSM en de ICD-10.

 

Nadelen

Nadeel van het gebruik van classificaties is dat mensen in hokjes worden gestopt. Iemand krijgt als het ware een 'stempel' opgedrukt.

Een ander nadeel is dat het de indruk kan wekken dat er voor elke aandoening een standaard oplossing bestaat. Dat is niet zo. Mensen met dezelfde aandoening kunnen sterk verschillende klachten hebben en ook een heel andere aanpak van de klachten nodig hebben. Wat bij de één werkt, werkt bij de ander niet, of zelfs averechts.

 

 

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.