Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

Direct fysiek gevaar?

  • Bel direct 112 
  • Neem contact op met de huisarts/eerstehulppost zodat zij de crisisdienst in kunnen schakelen

Bang dat iemand zelfmoord pleegt?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie
Bel anoniem naar: 0800-0113
Lees  wat je kunt doen als je nu hulp nodig hebt: https://www.113.nl/ik-maak-me-zorgen-om-iemand-anders/nu-hulp-nodig. Hier kun je ook anoniem chatten met medewerkers van 113.


Informatie- en adviesdiensten van cliënten- en familieorganisaties

Bij een aantal van cliënten- en familieorganisaties kun je ook terecht voor informatie en advies. Klik op de links voor het precieze aanbod, openingstijden en dergelijke.

Biedt een telefonische hulpdienst (034-3753009), hulp per e-mail en een inloopspreekuur. Zie https://adfstichting.nl/voor-jou/telefonische-hulpdienst/

Biedt een digitale ontmoetingsplaats waar je anoniem en afgeschermd ervaringsdeskundigen kunt ontmoeten. Deze ontmoetingsplaats is ook toegankelijk voor naasten. Verder biedt de Depressie Vereniging een online supportgroep voor naasten. Deze wordt 1 a 2 keer per maand georganiseerd.

Ondersteunt naasten van mensen met psychische problemen en verslaving bij problemen met de zorgverlening als er sprake is van verplichte zorg (crisismaatregel en zorgmachtiging). Contact via https://www.familievertrouwenspersonen.nl/contact/ of via 333 2222 (10 ct. p/m) .

Biedt naasten zowel telefonisch als per e-mail informatie over AD(H)D, dyslexie en dyscalculie door ervaringsdeskundigen. Elke ervaringsdeskundige heeft een eigen expertise. Zie: https://www.impulsenwoortblind.nl/onze-vrijwillige-contactpersonen/.

Voor onderling contact op het gebied van AD(H)D kun je terecht in de AD(H)D-café’s van Impuls & Woortblind. Dit zijn maandelijkse ontmoetingsavonden voor en door mensen met AD(H)D. Naasten zijn hier nadrukkelijk ook welkom. Zie: https://www.impulsenwoortblind.nl/adhd/adhd-cafe/.

Biedt zowel telefonisch (0900 254 6674) als per e-mail informatie en ondersteuning voor naasten van mensen met psychische problemen. Zie ook https://labyrint-in-perspectief.nl/wat-doen-we/e-mail-ondersteuning/.

Biedt een Lotgenotenlijn (0900–5123456; €0,10 per minuut), ook voor naasten van mensen met een bipolaire stoornis. Zie https://www.plusminus.nl/lotgenotenlijn/

Biedt naasten van iemand met borderline zowel telefonisch (088-5054348) als per e-mail informatie en ondersteuning. Zie: https://stichtingborderline.nl/contact/

Biedt telefonische ondersteuning voor naasten van verslaafden. Zie https://helpmijndierbareisverslaafd.nl/.
 

Biedt zowel telefonisch (088-5054348) als per e-mail informatie en ondersteuning aan naasten. Ook biedt Stichting Zelfbeschadiging een forum om in contact te komen met andere omstanders en bondgenoten. Zie: https://www.zelfbeschadiging.nl/contact/ 

Tot slot organiseert Stichting Zelfbeschadiging familie en naasten bijeenkomsten waar je handvatten krijgt om je kind te helpen en waar je ervaringen kunt uitwisselen met andere ouders. Zie: www.zelfbeschadiging.nl/agenda/familie-en-naasten-bijeenkomsten.

Ypsilon heeft een adviesdienst voor naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Deze is zowel telefonisch (088-0002120) als per e-mail bereikbaar. Zie https://www.ypsilon.org/advies

Heb je vragen of klachten over de ggz?

Via het Nationale zorgnummer kun je advies en informatie krijgen. Ook is dit het verzamelpunt voor klachten over de GGz.

Bel: 0900-2356780 (ma t/m do  09.00 - tot 13.00, € 0,20 p/ gesprek)
Mail en zoek in kennisbank:  https://www.nationalezorgnummer.nl/

 

Heb je behoefte aan een vertrouwelijk gesprek?

Sensoor is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Bij Sensoor werken speciaal opgeleide vrijwilligers.

Bel : 0900 – 0676 (24/7 bereikbaar)
Chat en e-mail via de website: http://www.sensoor.nl 

Heb je een vraag of probleem waarover je wilt praten?

MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Je kunt met hen in gesprek over vragen of problemen. Dit kan telefonisch en online. Bij MIND Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers. Ze luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp.

Bel : 0900-1450 (ma t/m vrij  09.00 - 18.00 € 0,15 p/m)
Chat, mail of WhatsApp: 06 – 1386 3803 (ma t/m vrij 9.00 – 17.30)
Mail en chat:  https://mindkorrelatie.nl/ 


Een hulpmiddel om een ander te helpen als die het moeilijk heeft

De Crisiskaart is een persoonlijk, opvouwbaar kaartje waar iemands wensen in staan tijdens een crisis. Wat moeten omstanders / hulpverleners doen of laten? Wie kunnen ze bellen? Ook staat op de kaart welke afspraken zijn gemaakt met bijvoorbeeld behandelaar(s) en vertrouwenspersonen. Een Crisiskaart geeft houvast aan mensen zelf en aan de mensen die helpen als een familielid / vriend(in) het moeilijk heeft.


Informatie en ondersteuning bij crisismaatregel of zorgmachtiging

Heb je vragen over of problemen met een crisismaatregel of zorgmachtiging? Je hebt recht op ondersteuning van een familievertrouwenspersoon.
Kijk op www.familievertrouwenspersonen.nl

E-mailadres van de abonnee.

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.