Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

grenzen kennen
e-learning
Ga naar onderdeel
Informatie over grenzen ontdekken
Welk signaal geeft jouw lichaam: Een aantal tips
Oefening signalen leren kennen
Oefening om je grenzen duidelijker te herkennen
Lees het verhaal van Anna

Grenzen ontdekken

Informatie over grenzen ontdekken

Als je elke dag te maken hebt met iemand die psychisch uit balans is, dan weet je misschien niet goed meer waar je eigen grenzen liggen en wanneer iemand daar overheen gaat. Je raakt het langzaam een beetje kwijt. Weet je welk teken jouw lijf geeft? Bekijk deze animatie.

Welk signaal geeft jouw lichaam: Een aantal tips

  • Denk eens terug aan een moment dat je erg veel stress had. Wat voelde je toen? 
  • En probeer terug te gaan naar dat moment. Welk teken gaf je lichaam?  Wat voelde je? Welk teken gaf je lichaam? 
  • Door deze vragen te onderzoeken herken je het teken sneller dat jouw lichaam geeft als een grens van jou in gevaar komt.
  • Daarmee ontdek je opnieuw waar jouw grenzen liggen. 

 

Oefening signalen leren kennen

Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen wat jouw grenzen zijn. Het kan helpen om dat op een rij te zetten. Deze vragen helpen je om je waarschuwingssignalen te herkennen als een grens nadert.

 

signalen leren kennen

 

Oefening om je grenzen duidelijker te herkennen

Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen wat jouw grenzen zijn. Deze oefening helpt je om je grenzen voor jezelf duidelijk te krijgen.

grenzen leren kennen

Lees het verhaal van Anna

Voor je het verhaal van Anna leest, vragen we je om een minuut stil te staan om voor jezelf te bedenken welk gedrag van een ander jou veel energie kost.

Bij Anna zorgde vermoeidheid en machteloosheid ervoor dat ze haar grenzen niet meer goed aanvoelde. Daardoor konden de regels met haar dierbare veranderen. Ze zag dingen door de vingers die ze vroeger nooit toestond. Ze is gestart met nadenken door welk gedrag haar energie op raakte. Lees wat het Anna heeft opgeleverd.

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.