Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

Hulp zoeken
Onderwerpen
Ga naar onderdeel
Buren, familie of vrienden
Hulp van cliënten- en naastenorganisatie
Ondersteuning van de familie-vertrouwenspersoon
Steunpunt Mantelzorg
Hulp van de gemeente
Andere professionele ondersteuning

Hulp zoeken voor jezelf

Hulp en ondersteuning

Je hoeft het niet alleen te doen

Aarzel niet om hulp te vragen. Vind je het lastig om hulp aan anderen te vragen? Net zoals jij voor een ander zorgt willen anderen in je omgeving jou ook helpen. Kijk op de toolkit Vraagverlegenheid van vereniging Ypsilon: www.ypsilon.org/vraagverlegenheid en leer je vraag zo te stellen dat je hulp kunt krijgen uit je eigen omgeving.  

Buren, familie of vrienden

Net zoals jij voor een ander zorgt willen anderen in je omgeving jou ook helpen. Bijvoorbeeld door naar je te luisteren, advies te geven, een keer te koken, of te helpen met klusjes in huis. Breng je netwerk in kaart. Als je er even de tijd voor neemt, zul je zien dat je met meer mensen een band hebt dan je zou denken. 

Vind je het lastig om hulp aan anderen te vragen? Net zoals jij voor een ander zorgt willen anderen in je omgeving jou ook helpen. Kijk op de toolkit Vraagverlegenheid van vereniging Ypsilon: www.ypsilon.org/vraagverlegenheid en leer je vraag zo te stellen dat je hulp kunt krijgen uit je eigen omgeving.

Hulp van cliënten- en naastenorganisatie

Veel hulp, steun en informatie kun je vinden bij de cliënten- en naastenorganisaties, zeker als het gaat om zaken die specifiek met de aandoening van je naaste te maken hebben. 

Zie daarvoor: 

Ondersteuning van de familie-vertrouwenspersoon

Je kunt als naaste bij de familievertrouwenspersoon terecht als je naaste bent van iemand:

  • die verplichte zorg ontvangt met een zorgmachtiging of crisismaatregel
  • voor wie een zorgmachtiging of crisismaatregel wordt voorbereid
  • die is opgenomen op een afdeling waar ook verplichte zorg wordt gegeven

Steunpunt Mantelzorg

Als je zorgt voor iemand met een psychische aandoening ben je een mantelzorger. Je kunt altijd terecht bij een Steunpunt Mantelzorg in je buurt.  

Hulp van de gemeente

Heb jij of je dierbare hulp nodig op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen, dan kan de onafhankelijk cliëntondersteuner van de gemeente je de weg wijzen.

Andere professionele ondersteuning

Daarnaast is er veel professionele ondersteuning voor naasten. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de huisarts, de praktijkondersteuner huisarts, je bedrijfsarts, een psycholoog of maatschappelijk werk. Zie hiervoor het Overzicht professionele ondersteuning voor naasten.

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.