Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

Film in triade
Tips
Ga naar onderdeel
Twee zussen
Hoe het niet moet 1
Alternatief 1: vraag advies
Alternatief 2: zoek de balans
Alternatief 3: onderneem gezellige dingen
Moeder en zoon
Hoe het niet moet: niet in gesprek komen
Alternatief 1: neem ook zelf de regie
Alternatief 2: stem vooraf af
Alternatief 3: wees open

Gesprekken met de behandelaar: voorbeelden

Bekijk hieronder korte films van hoe een gesprek in de triade – dat wil zeggen: tussen jou, de ander en de behandelaar - kan gaan. Als naaste heb je zelf ook invloed op hoe zulke gesprekken verlopen. Deze voorbeelden kunnen je daarbij helpen.

We hebben met acteurs verschillende scenes opgenomen. In de eerste scene zie je een niet erg optimaal gesprek. Er wordt niet echt naar elkaar geluisterd, In de andere scenes zie je hoe het gesprek beter kan gaan en de naaste een gelijkwaardige gesprekspartner is.

Er zijn twee situaties: een gesprek tussen een behandelaar en twee zussen en een gesprek tussen een behandelaar en een moeder en zoon.

Welk alternatief past bij jou? 

Twee zussen

Toos en Karin zijn zussen. Als Toos het moeilijk heeft, gaat Karin naar haar toe om te helpen. Vaak krijgen zij dan ruzie. Bekijk hier vier verschillende scenes.

Hoe het niet moet 

De zussen laten allebei weten dat ze niet tevreden zijn maar het probleem wordt daarna niet besproken. Het wordt als het ware 'weggewuifd'.

Alternatief 1: vraag advies

Hier wordt wel ingegaan op het probleem. Karin vertelt hoe ze de situatie ervaart en vraagt hoe ze met de situatie om kan gaan. Zo neemt ze het heft in handen. 

Alternatief 2: zoek de balans

Toos en Karin vertellen wat ze in zo'n situatie van elkaar zouden willen. Ze komen tot een concrete afspraak.

Alternatief 3: onderneem gezellige dingen

De zussen vertellen hoe ze het contact nu vinden. Er zijn moeilijke situaties. Ze spreken af om ook weer eens wat leuks met elkaar te gaan doen.

 

Moeder en zoon

Han heeft moeite om structuur in zijn leven te krijgen. Zijn moeder ondersteunt hem zo veel mogelijk. Ze wil graag helpen door samen met Han en zijn behandelaar een oplossing te zoeken.

Hoe het niet moet: niet in gesprek komen

De behandelaar heeft eigenlijk weinig aandacht voor de moeder van Han. Er komt niet echt een gesprek op gang. Moeder zit er voor spek en bonen bij.

Alternatief 1: neem ook zelf de regie

Han's moeder vertelt dat ze het fijn vindt om aan het gesprek deel te nemen. Ze vraagt wat de bedoeling is van het gesprek en wat er van haar verwacht wordt. 

Alternatief 2: stem vooraf af

Han en zijn moeder hebben vooraf al gepraat over dit gesprek met de behandelaar. 

Alternatief 3: wees open

In dit gesprek krijgt de moeder van Han de ruimte om te vertellen hoe zij bepaalde dingen beleeft en om vragen te stellen. Haar perspectief wordt serieus genomen.

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.