Tips
Ga naar onderdeel
Neem tijd voor jezelf
Houd contact met anderen
Neem je gevoelens serieus
Vraag om hulp
Meer tips voor zelfzorg
Hieronder nog een lijstje met allerlei tips van lotgenoten die je kunnen helpen om beter in je vel te zitten.
Neem tijd voor jezelf
- Neem iedere dag even afstand van de persoon waar je voor zorgt. Al is het maar voor even. Na deze onderbreking ben je beter opgewassen tegen de verplichtingen van het dagelijkse leven.
- Gun jezelf iedere dag iets leuks zodat je iets hebt om naar uit te kijken: een gesprekje met vrienden of familie, muziek luisteren, een wandeling of even winkelen.
- Trakteer jezelf regelmatig met een klein cadeautje, iets lekkers bij de koffie, of een mooie bos bloemen.
- Neem iedere dag de tijd om in bad te gaan of televisie te kijken. Dat ontspant en kun je alles weer beter aan.
- Zoek een hobby of volg een cursus.
- Plan (als dat mogelijk is) een weekeindje weg of vakantie. Er zijn mogelijkheden dat iemand de zorg (tijdelijk) kan overnemen. Dit heet 'respijtzorg'. In sommige gevallen wordt dat deels vergoed.
- Ga stap voor stap. Als je al een aantal jaren voor iemand zorgt wordt het steeds moeilijker om tijd voor jezelf vrij te maken. Het is normaal dat je je een beetje schuldig of ongerust voelt als je de zorg even aan iemand anders overlaat. Het kan makkelijker zijn om deze vrije tijd stap voor stap op te bouwen, zodat jij en degene waar je voor zorgt langzaam aan de nieuwe situatie kunnen wennen.
Houd contact met anderen
- Voorkom dat je in een isolement terechtkomt. Als het niet lukt om anderen te bezoeken vraag dan of zij langs willen komen. Vertel eerlijk waarom het voor jou moeilijk is om hen te bezoeken. Probeer je niets aan te trekken van wat anderen van je denken, of van de persoon waar je voor zorgt, of over je huis. Het belangrijkste is dat je gezelschap hebt. Dit is ook in het belang van degene waar je voor zorgt. Het veraangenaamt zijn/haar leven evenals het jouwe.
Neem je gevoelens serieus
- Stop je gevoelens niet weg. Zorgen voor iemand met psychische kwetsbaarheid is een zware opgave. Gevoelens als schaamte, jaloezie en schuld zijn normaal in deze situatie (al zijn ze meestal niet terecht!). Soms lucht het op met anderen over deze gevoelens te praten. Als je dit te moeilijk vindt, kan het ook helpen om je gevoelens op te schrijven in een dagboek.
- Probeer je gevoelens niet te veroordelen. Gevoelens zijn niet goed of slecht. Iedereen is anders en ervaart dingen op een andere manier. Iets waar de ene persoon boos over wordt, raakt de andere niet eens.
- Erken dat gevoelens van frustratie, verdriet, boosheid en somberheid normaal zijn onder deze omstandigheden en probeer iemand te vinden om erover te praten.
- Kijk naar wat mooi is. Zorgen voor een ander betekent niet alleen maar verdriet en zorgen. Juist door het zorgen voor een ander kunnen sommige mensen zich gelukkig en tevreden voelen. Probeer ook de positieve aspecten van de zorg te zien en praat met anderen niet alleen over de negatieve kanten maar vertel ook over de mooie momenten.
Vraag om hulp
- Vraag hulp. Je faalt niet als je om hulp vraagt. Vaak willen familieleden en vrienden wel helpen, maar weten zij niet hoe. Vertel en laat zien wat anderen voor je kunnen betekenen. Misschien kun je ze vragen een uurtje in de week te helpen.
- Maak een lijst van dingen waar je behoefte aan hebt en de manier waarop anderen je van dienst kunnen zijn. Als iemand hulp aanbiedt kun je hen een keuze laten maken uit de lijst.
- Neem de tijd voor het organiseren van hulp. Zeker in het begin kost het organiseren van hulp extra tijd en moeite. Toch is het op de langere termijn de moeite waard om zo veel mogelijk te voorkomen dat je in een sociaal isolement raakt.