Tips
Ga naar onderdeel
Tips voor kinderen van...
- Zoek herkenning bij lotgenoten Naasten Centraal organiseert jaarlijks een 'kind-van' dag. Ook hebben ze 'voor kind van/broer-zus van' een besloten Facebookgroep en specifieke contactgroepen.
- Je bent gewend om (te veel) verantwoordelijkheid te dragen en dat jouw gevoelens er niet toe doen. Cijfer jezelf niet weg en stel grenzen naar anderen, maar vooral ook naar jezelf. Zie: Grenzen stellen Neem regelmatig een middag vrij, zoek iets waar je echt van geniet en ga dat doen. Zie: Oefening plezierige activiteiten
- Ga dingen doen waarbij je jezelf en dan vooral jouw sociaal/emotionele kant, beter leert kennen. Doe een familieopstelling. Volg een workshop stembevrijding. Ga naar een bijeenkomst over verwerken van rouw. Stap op een toneel en doe mee met een theaterstuk.
- Zoek hulp! Realiseer je dat er mensen zijn die kunnen en willen helpen (vrienden, lotgenoten, hulpverleners) en accepteer die hulp die je kunt krijgen. Dat kan variëren van lotgenotencontact (tips van en aan elkaar) tot gesprekken met een hulpverlener of praktische hulp voor een ouder wordende ouder. Hoe eerder je aandacht vraagt voor deze problematiek (ook als je al uit huis bent of al lang op je zelf woont), hoe beter (preventie) het is. Zie ook de Richtlijn Kinderen van Ouders met Psychische (en/of Verslavings-)Problemen (KOPP). Ook hulpverleners die kennis hebben van deze problematiek geven aan dat ook voor volwassenen aandacht voor de KOPP-problematiek zinvol is.
- Ga met klachten naar de huisarts en leg uit dat je thuissituatie (ook als dat lang geleden is) ingewikkeld was en dat jij een KOPP/KVO bent. Klachten kunnen lichamelijk zijn of “vaag”. Ondersteuning bij je KOPP/KVO verleden en het aanleren van nieuwe mechanismen kan een grote stap in de goede richting zijn.