Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

verdriet
Tips
Ga naar onderdeel
Ventileren
Valideren
Inventariseren

Omgaan met heftige emoties

Psychische kwetsbaarheid brengt emoties met zich mee. Het kan zorgen voor heftige uitingen van verdriet, woede, angst of radeloosheid. Probeer als naaste kalm te blijven. Een methode om de ander te helpen en zelf overeind te blijven is: Ventileren, valideren, inventariseren.

 

Ventileren

Laat de ander eerst zijn of haar emoties ventileren, stoom afblazen. Dat haalt de ergste druk van de ketel. Heftige emoties kun je niet onderdrukken. Probeer de emoties niet op jezelf te betrekken.

Onderdruk de neiging om te sussen of advies te geven. Als je dat wel doet, komt dat over alsof je het probleem niet serieus neemt of dat je vindt dat de ander zich aanstelt.

 

Valideren

Erken het feit dat de ander het moeilijk heeft. Ook als je niet begrijpt waarom. Probeer je in de ander te verplaatsen en zeg dingen als: 'Goh, wat zit je in een moeilijke situatie.' of 'In jouw plaats zou ik ook boos/ verdrietig/ bang zijn.'

 

Inventariseren

Pas als de vorige stappen zijn doorlopen en de gemoederen wat bedaard zijn, is het tijd voor de volgende stap: inventariseren. Zet samen op een rijtje waardoor de ander zo van streek is geraakt en probeer oplossingen te zoeken.

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.