Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

Broers
Tips
Ga naar onderdeel

Tips voor broers en zussen

  • Realiseer je dat jouw situatie thuis niet normaal was. Ook al kun je er ook positieve kanten aan zien, kijk ook naar de moeilijke kanten.
  • Zoek herkenning bij lotgenoten. Uit onderzoek onder brussen blijkt dat zij dit het belangrijkst vinden. Verhalen delen met andere brussen geeft direct (h)erkenning en ervaringskennis kan helpen bij volgende stappen.
  • Ga het gesprek met je ouder(s) aan over hoe de situatie thuis voor jou was. Ook op latere leeftijd kan het je helpen hierover te praten. Toon ook begrip naar hun (on)vermogen om te moeten dealen met een complexe thuissituatie, maar vraag aandacht voor wat jij hebt ervaren. 
  • Je bent gewend om veel verantwoordelijkheid te dragen en dat jouw gevoelens er niet toe doen. Maar: cijfer jezelf niet weg en stel grenzen. naar anderen, maar vooral ook naar jezelf. Zie: Grenzen stellen Neem regelmatig een middag vrij, zoek iets waar je echt van geniet en ga dat doen. Zie: oefening plezierige activiteiten
  • Ga dingen doen waarbij je jezelf en dan vooral jouw sociaal/emotionele kant, beter leert kennen. Doe een familieopstelling. Volg een workshop stembevrijding. Ga naar een bijeenkomst over verwerken van rouw. Stap op een toneel en doe mee met een theaterstuk.
  • Zoek hulp! Er zijn mensen die kunnen en willen helpen (vrienden, lotgenoten, hulpverleners). Accepteer die hulp.
  • Ga met klachten naar de huisarts en leg uit dat je thuissituatie (ook als dat lang geleden is) ingewikkeld was. Klachten zijn kunnen lichamelijk zijn of  “vaag”. Ondersteuning bij je Brussen-verleden en het aanleren van nieuwe strategieën kan een grote stap in de goede richting zijn.

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.