Tips
Ga naar onderdeel
Tips voor partners
Tips voor als er kinderen zijn
Tips voor partners
Tips voor partners
- Probeer bij heftige emoties de situatie van een afstand te bekijken. Als je partner heel erg verdrietig is of juist boos, dan kan het goed zijn dat dat komt door de aandoening. Maar wees ook bereid om te kijken of je misschien (onbedoeld) vervelend gedrag aanwakkert. Onbedoeld hebben opmerkingen soms een verkeerde uitwerking. Kijk of je andere woorden kunt vinden of anders kunt reageren.
- Cijfer jezelf niet helemaal weg en stel grenzen. (Zie ook: Grenzen stellen.) Als partner kun je de neiging hebben om mee te lijden. Neem ook ruimte voor jezelf en houd je sociale netwerk aan.
- Als je partner een behandeling ondergaat, koester dan niet de verwachting dat alles weer gauw bij het oude zal zijn. Herstel heeft tijd nodig, schat dat realistisch in.
- Bied een luisterend oor en toon begrip. Aandacht helpt, maar dring je niet op. Stel vragen en oordeel niet.
- Rouwverwerking geeft steun: door de aandoening verliest de ‘partner van’ vaak een gedeelte van zijn of haar geliefde. De ander verandert door de aandoening. Tijdelijk of permanent. Rouwen om het verlies helpt.
- Zoek hulp! De situatie waar je in leeft is zo complex en je zit er zo midden in dat het kan helpen om iemand te raadplegen die er veel van af weet en ook op wat meer afstand staat. Dit kan je helpen overeind te blijven. Als het moeilijker wordt kan een hulpverlener ook meedenken over je relatie. Is het vol te houden in deze setting of moet je aan een andere oplossing denken?
Tips voor als er kinderen zijn
- Kinderen van een ouder met psychische of verslavingsproblematiek lopen een groot risico om zelf problemen te ontwikkelen op een zeker moment in hun leven (vaak is dat pas in de volwassenheid).
- Het is belangrijk dat je je realiseert dat de kinderen altijd merken dat er iets aan de hand is. Ook al lijkt dat niet zo. Leg ze uit wat er met hun vader of moeder aan de hand is.
- Het is niet hun schuld! Geef hen aan dat als er een crisis is dat het niet door hen komt, maar dat het bij de aandoening hoort.
- Het is goed voor kinderen om af en toe uit huis te gaan, weg van de spanning. Ook zij lopen vaak op eieren. Laat ze regelmatig spelen bij een vriendje, bij opa en oma eten, of bij de buren een kopje thee drinken.
- Hoe eerder, hoe beter! Hoe eerder de kinderen uitleg krijgen en er aandacht is voor hun situatie, hoe beter (preventie) het is.
- Bekijk voor meer informatie de Richtlijn Kinderen van Ouders met Psychische (en/of Verslavings-)Problemen (KOPP).