Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

stad
Aandoeningen
Ga naar onderdeel
Wat is angst?
Invloed op de naaste
Gevolgen voor de cliënt
Tips
Meer informatie

Angst

Wat is angst?

Iemand die angstig is, heeft last van hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken. Angst is een gevoel dat optreedt bij dreigend gevaar. Je lichaam maakt zich klaar om te vluchten of te vechten. Het komt voor dat je angstig bent zonder realistische aanleiding. Iemand heeft een angststoornis als hij of zij door deze ongegronde angst niet goed functioneert in het dagelijks leven. Angststoornissen komen veel voor. 1 op de 5 Nederlanders maakt in zijn of haar leven wel eens een angststoornis door.

Invloed op de naaste

Als iemand die je goed kent of je dierbaar is een angststoornis heeft, dan kan dit ook voor jou een pittige opgave zijn. Natuurlijk wil je betrokken zijn en zo goed mogelijk helpen. Dit kan vermoeiend zijn. Soms irriteer je je misschien aan iemand, omdat de angst zo onnodig lijkt. Of het maakt je verdrietig.
Het kan ook veel energie en tijd kosten als je allerlei taken moet overnemen waar iemand bang voor is.

Gevolgen voor de cliënt

Bij iemand met een angststoornis wordt het een stoorzender die het leven gaat beheersen. Bijvoorbeeld omdat iemand dingen gaat vermijden, zoals een (moeilijk) telefoontje plegen of boodschappen doen in een drukke winkel.

Een angststoornis kan iemand beperken in het dagelijks leven. Het kan ertoe leiden dat iemand problemen krijgt met sociale contacten, school of werk en het huishouden.


Tips

  • Erken de enorme angst van de ander, ook al lijkt die overdreven of niet reëel. Probeer de angstgevoelens niet weg te praten.
  • Verzamel informatie over de angststoornis en de mogelijke gevolgen. Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan en leer omgaan met de situatie.
  • Vraag waar je iemand met een angststoornis bij kunt helpen. Soms moet je betrokken zijn, soms is het goed om juist afstand te nemen. De één wil dat je vooral luistert en begrip toont, de ander wil graag dat je meehelpt om de spannende situatie aan te gaan, soms wil iemand geen hulp. 
  • Belangrijk is om niet alle taken van iemand te gaan overnemen. Maak daarbij duidelijk waar je grenzen liggen. 
  • Doe dingen die plezier en ontspanning geven. Dit voorkomt dat je zelf overbelast raakt. Het onderhouden van sociale contacten is belangrijk. Lucht af en toe je hart bij mensen in je naaste omgeving. 
  • Het is erg belangrijk om je verhaal kwijt te kunnen. Het kan fijn zijn om met vrienden of juist met onbekenden te spreken. Het kan ook goed helpen om met lotgenoten te praten, mensen die weten en snappen hoe je je voelt.
  • Een aandoening is maar een etiket. Geen mens is hetzelfde. Zie ook: Classificaties gerelativeerd

Meer informatie

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.