Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

ADD
Aandoeningen
Ga naar onderdeel
Wat is ADD?
Invloed op de naaste
Gevolgen voor de cliënt
Tips
Meer informatie

ADD


Wat is ADD?

Mensen met ADD hebben last van een overvol hoofd. Alle prikkels komen even hard binnen, waardoor ze snel afgeleid zijn. ADD is een variant van ADHD. Bij ADHD heeft je brein een andere prikkelverwerking dan de meeste mensen. Je hebt daardoor vaak concentratieproblemen. Vooral bij zaken die je niet maximaal interesseren. In tegenstelling tot mensen met ADHD kom je als je ADD hebt vaak moeilijk tot actie. Je hebt daarnaast moeite met planning en dingen afmaken.

Invloed op de naaste

Het kan erg moeilijk zijn om toe te zien hoe je kind of geliefde worstelt om zijn/haar draai te vinden op school of een baan te vinden of behouden die bij hem/haar past. Ook kan het frustrerend zijn om te zien dat iemand tijd nodig heeft om beslissingen te nemen en moeilijk in beweging is te brengen.  
Communicatie is vaak een probleem. De persoon met ADD is soms overgevoelig voor kritiek of belooft zaken maar komt ze niet na. 
Een partner met ADD kan voelen als een kind waar je verantwoordelijk voor bent.

Daarnaast kan het zwaar zijn om te gaan met problemen die vaak samengaan met ADD, zoals stemmingswisselingen, driftbuien, angst of somberheid.

Gevolgen voor de cliënt

Mensen met ADD blijven hangen in het overdenken van alles wat binnenkomt. Zij reageren niet impulsief, maar eerder wat langzaam. Ze voelen zich anders dan anderen. Mensen met ADD presteren vaak onder hun niveau terwijl ze wel dingen goed snappen en aanvoelen. Ze kunnen soms slecht voor zichzelf opkomen of te veel van zichzelf vragen, met kans op baanverlies als gevolg. Kinderen met ADD krijgen soms te horen dat ze lui of dom zijn, waardoor ze een laag gevoel van eigenwaarde kunnen krijgen.

ADD is een variant van ADHD, maar gaat niet gepaard met druk gedrag en is veel onzichtbaarder. Mensen met ADD voelen zich daardoor extra onbegrepen, ook door de hulpverlening, waar deze variant niet altijd wordt opgemerkt. 
Regelmatig wordt een diagnose pas gesteld als iemand al volwassen is. Bijvoorbeeld na een burnout en/of een depressie of een lange zoektocht in de ggz. Doordat de diagnose zo laat wordt gesteld, zijn de problemen vaak complexer geworden dan alleen ADD. Dit maakt de weg naar herstel soms moeizaam.
ADD kan samengaan met een neiging tot depressiviteit of angst, een sterke hang naar perfectie en soms een algeheel gebrek aan energie. Drugs worden soms (onbedoeld) gebruikt als zelfmedicatie om het hoofd rustiger te maken. 

Tips

  • Blijf communiceren. Verplaats je in de persoon met ADD, maar geef ook jouw behoeften aan. Probeer samen concrete oplossingen te vinden die voor jullie beiden werken.
  • Sta stil bij iemands leuke eigenschappen. De kracht van iemand met ADD is vaak het creatieve en niet-alledaagse. Koester die kanten ook en bied zo tegenwicht tegen de zware momenten.
  • Help je kind of partner met kleine praktische zaken rond planning en organisatie, zolang dit voor jou geen te zware belasting wordt. Geef je grenzen aan als er teveel op je schouders komt.
  • Geef de persoon met ADD de ruimte en tijd die hij/zij soms nodig heeft om alles te verwerken. De traagheid is geen onwil maar onvermogen, houd dat steeds voor ogen. 
  • Een aandoening is maar een etiket. Geen mens is hetzelfde. Zie ook: Classificaties gerelativeerd.

Meer informatie

Meer over wat ADD voor iemand kan betekenen vind je onder ‘Symptomen en gevolgen’ op deze pagina.

Op Thuisarts.nl vind je informatie over de aandoening en behandeling.

 

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.