Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

Kind tot meester
Ervaringen

Van kind tot meester

Ik was tien jaar toen mijn moeder naar een inrichting werd gebracht. Ze had een mislukte zelfmoordpoging gedaan. Ik zag haar bloed van onder de deur van de badkamer sijpelen. 
De sfeer in mijn ouderlijk huis was vernietigend. De strijd die werd gevoerd had maar één doel: elkaar kapot maken. Ik wilde daar niets mee te maken hebben en wist één ding zeker: ik zou dit overleven. 

Toen mijn ouders scheidden bleven wij kinderen bij vader. Een andere vrouw nam de plaats van moeder in. Ik dacht dat ik moest kiezen en koos voor mijn stiefmoeder, een onderwijzeres die met ijzeren discipline structuur bracht in mijn leven. Het werd mijn redding. 
In mijn puberteit was ik vaak bang dat ik ook gek zou worden. De schimmen van mijn moeder zaten in mijn hoofd. Maar ik heb niet gekregen wat mijn moeder had.

Ik heb nooit meer contact gezocht met mijn moeder. Mijn drukke leven hielp de gedachte aan haar te verdringen. Zelfbescherming, denk ik. 
Pas de laatste jaren dringt het tot mij door dat mijn moeder oud is. En dat ik voor ze doodgaat tegen haar wil zeggen: ‘je kon er niets aan doen’. Ik had wel een zetje nodig. ‘Wat is dat voor onzin met die moeder van jou?’ vroeg een vriend op een avond, toen ze samen zaten te bomen met een glas wijn. ‘Ga naar haar toe!’ Dat deed ik. ‘Ik heb mijn verloren zoon terug’, zei mijn moeder.

Het is vreselijk wat er met mijn moeder gebeurd is. Zij vertelde dingen over mijn vader die niet fijn zijn. 
Mijn vader was een aimabele man. Ik hield veel van hem, maar hij was wel egocentrisch.
Mijn moeder vertelde me hoe hij haar in de steek liet. Dat kan je niet goedpraten. 
Maar er is altijd een reden waarom mensen doen wat ze doen. Het heeft geen zin om met een bestraffende vinger naar de ander te wijzen. 
Ik maakte een persoonlijke ontwikkeling door, mijn blik op de wereld verruimde zich. 
Door wat er gebeurde en de keuzes die ik maakte ben ik geworden wie ik ben. Daar ben ik gelukkig mee. En de ontmoeting met mijn moeder hoort daarbij. Gelukkig heeft ze het gered.
 

Tips van Bart

  1. Soms moet je voor jezelf kiezen
  2. Stel niet uit wat je vindt dat je moet doen
  3. Wees vergevingsgezind 

 
Dit verhaal is afkomstig van MIND Ypsilon: www.ypsilon.org

Post review

(1) lezers vinden dit behulpzaam.

Helpt deze informatie jou?

loader

Reacties

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.