Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

review - Bevrijd van mijn moeder

Ingediend door op 31 January 2023

Wat herkenbaar wat je schrijft. Het is alleen bij mij dat beide ouders onvolwassen zijn. Ik begin doordat ik enorme moeilijkheden heb in de relatie met mijn man nu in te zien dat zowel ik, als mijn man niet in onze jeugd geleerd te hebben hoe geweldloos te communiceren. Maar ons altijd geleerd hebben ons aan te passen aan de grillen van ons ouders. We gaan nu samen hiermee aan het werk om beter elkaar behoeftes te gaan begrijpen, om gelijk waardig met elkaar om te gaan. We kennen elkaar 30 jaar maar dit was altijd onbegrepen geweest.

121 De dag van vertrek
Ervaringen

De dag van vertrek

Voor mijn studie ging ik vijf maanden stage lopen in Paramaribo. Ik woonde inmiddels al op kamers, maar mijn zus en ik hadden thuis geslapen. Samen met mama zouden we die ochtend vroeg naar Schiphol vertrekken. Mama liep enorm te stressen en was uit haar doen. Ze moest, anders dan normaal, vroeg van huis en ze zou ook nog meerijden met iemand die ze niet kende. Ik reed met mijn vader mee. Ik stelde haar een vraag, ik weet echt niet meer waarover. Ze viel tegen mij uit.

Mijn voorlopig laatste ochtend thuis was verpest door haar gestress. Ik wilde tegen haar schreeuwen dat ze op moest houden met haar gestress, niet tegen mij uit moest vallen. Ik deed het niet en hield mij in. Ik trok me terug op mijn kamer en zat een potje te janken. Ik was zelf heel erg gespannen en kon haar spanning en frustratie daar niet bij hebben.

Het voelde alsof ze mij dit moment ontnam, het voor mij verpestte. Het draaide weer eens om haar, zij bepaalde de sfeer. Geen arm om mij heen om mij te steunen in de spannende uren voor mijn vertrek. Voor het grote onbekende dat ik tegemoet ging. Niets van dit alles was aan de orde, alleen haar grote onvermogen om er voor mij te zijn. Zoals gewoonlijk frustreerde dit mij, bracht het mij in tranen. Iedere keer weer de confrontatie met een moeder die er als ik het nodig had, niet voor mij kon zijn.

Ik deed wat ik altijd deed wanneer ik mij overmand voelde door boosheid en verdriet. Ik trok mij terug. Liet het verdriet toe in mijn eentje, droogde daarna mijn tranen en ging terug naar mijn moeder. Ik peilde haar gemoedstoestand om te kijken of ik wel of niet kon zeggen hoe ik mij voelde. Ditmaal was niet mogelijk omdat zij zelf nog duidelijk uit haar doen was. Ik kropte mijn boosheid op en ging verder met de voorbereiding voor mijn vertrek.

Als ik terugkijk op deze situatie is die zo tekenend voor de patronen die ik heb ontwikkeld. Verdriet maakt mij boos en gespannen. Ik wil de confrontatie aangaan, mijn boosheid uiten, maar houdt mij in. Of ik uit het wanneer het al heel erg hoog zit.

Ik vind het heftig om over mijn emoties te praten. Ik word er door overmand en verlies de controle. Dit wil ik niet. Controle behouden, emoties in toom houden, dat houdt mij op de been. Emoties tonen is zwak, maakt je tot een slachtoffer. Dat is wat ik altijd dacht.

Dit patroon probeer ik te doorbreken omdat het mij letterlijk heeft uitgeput (een burn-out toen ik inmiddels volwassen was). Hoe doe ik dat? Door bewust te voelen wat er gebeurt in mijn lichaam. En hier ruimte aan te geven. Het resultaat is dat ik, met alles wat ik heb meegemaakt, mij meer kwetsbaar voel, maar dit nu durf te delen. Ik ga emoties steeds meer als 'normaal' zien, als ‘gezond’. En steeds minder als iets vervelends dat ik moet parkeren om door te kunnen gaan.

De tips van Mieke

  1. Wees je bewust van je eigen gevoel en maak er ruimte voor.
  2. Zoek een dierbare/naaste in je omgeving bij wie je stoom af kan blazen, je verhaal mag doen.
  3. Wees eerlijk als iemand je vraagt hoe het gaat. Zeg niet dat het goed gaat als dat niet zo is. Het lucht op en biedt steun. Vaak zul je zien dat je niet alleen of de enige bent

review - Doorzichtig en waterdicht

Ingediend door (niet gecontroleerd) op 7 August 2022

Binary options let traders profit from bonus fluctuations in multiple epidemic markets, but it's foremost to be in sympathy with the risks and rewards of these unsettled and often-misunderstood pecuniary instruments. Binary options bear little congruity to household options, featuring out of the ordinary payouts, fees, and risks, as well as a unmatched liquidity order and investment process https://corretoras-opcoes-binarias.com/

review - Hoe depressie langzaam bij je binnen sluipt

Ingediend door (niet gecontroleerd) op 3 August 2022

Het is enorm herkenbaar! Mijn partner werd na een manie en psychose ernstig depressief. Ook was hij suïcidaal. Ik was blij dat hij opgenomen kon worden (in totaal 3 maanden). Zeker voor hem maar ook voor mij. Dat gaf rust in het gezin. Recent de 2e manie /psychose beleefd. Weer opname maar nu een depressie voorkomen. Nu een kortere opname periode, nl 6 weken. Voor mij als partner (te) kort, voor hem was het voldoende. Nu weer aan het herstellen. De weg is hobbelig. Maar er is wederzijds vertrouwen!

review - 3x ADHD/ADD

Ingediend door (niet gecontroleerd) op 2 August 2022

Herkenbaarheid als (nu net) expartner van add-er. Ben erg moe (inderdaad na soort sluimerende strijd). Vraag: hebben expartners hulp gevraagd na de scheiding? Zo ja, van wie? Zijn er psychologen die er verstand van hebben wat het met de niet-add partner heeft gedaan en hoe die het leven weer op eigen wijze inricht? Lees het graag!

review - De verslaving van onze zoon bepaalde ons hele leven

Ingediend door (niet gecontroleerd) op 15 July 2022

Omdat we letterlijk dezelfde tekst van onze zoon te horen kregen 'hij heeft geen probleem, wij hebben een probleem'. Het verhaal is op zoveel punten herkenbaar. Het geeft steun te weten dat andere gezinnen ook worstelen met dit thema en ervaringen delen. Dat helpt....hoe verdrietig ik het ook vind dat anderen ook door deze nare ervaring gaan. Dank voor het delen.

review - De verslaving van onze zoon bepaalde ons hele leven

Ingediend door (niet gecontroleerd) op 15 July 2022

Omdat we letterlijk dezelfde tekst van onze zoon te horen kregen 'hij heeft geen probleem, wij hebben een probleem'. Het verhaal is op zoveel punten herkenbaar. Het geeft steun te weten dat andere gezinnen ook worstelen met dit thema en ervaringen delen. Dat helpt....hoe verdrietig ik het ook vind dat anderen ook door deze nare ervaring gaan. Dank voor het delen.

Abonneer op

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.