Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

56. Pgb verlengen
Ervaringen

Pgb verlengen

Gisteren naar hem gebeld, er moet een handtekening onder het formulier ‘verlenging pgb’.
Altijd spannend, erkennen dat je hulp nodig hebt om je staande te houden. Als ik me bij hem thuis meld voor die handtekening zou hij zich overvallen voelen. Zelf de tijd en de locatie laten kiezen werkt beter. En waarachtig, hij zegde direct toe vandaag om 5 uur bij mij thuis te komen. Bijzonder, zo snel al.

Als hij de tuin binnenkomt zie ik direct hoe de vlag erbij staat. Afweer, achterdocht, niet aankijken, geen kus, niet: ‘Mam’ zeggen, maar mijn voornaam gebruiken. Ik voel onrust. 'Koffie? ‘ 'Nou nee.’
Wat vragen heen en weer. Over het feit hij blij is met zijn pgb, dat zijn hulpen zo goed zijn en dat een van zijn 'dames' op vakantie gaat. Vervanging is al geregeld gelukkig, ook een oudere vrouw met een groot hart.

Toch maar koffie zegt hij. Ik zie de vlekken op zijn colbert. Dat moet via zijn hulpen aangepakt worden.
Anders ervaart hij het als kritiek. Wel een steek door mijn hart als ik aan zijn broer denk. Dat contrast blijft pijn doen, twee zonen, de oudste met een topbaan, Leonardo zo kwetsbaar. Maar tegelijk is mijn Leonardo ook zo sterk. Zo overleven met die rotziekte is een prestatie van formaat! Trouw pillen slikken met alle bijwerkingen vandien omdat hij weet wat het alternatief is: angsten, vluchten, vervuilen.

Na de koffie vraag ik zijn hulp en loopt mijn stoere grote zoon voor me uit om zware dingen naar de afvalcontainer te brengen. Ik loop beretrots en blij met hem mee.

Tips van Lisa

  1. Kies de goede tijd en plaats om zaken die weerstand wekken te bespreken en af te handelen.
  2. Pgb kan een wereld van verschil maken, vertrouwde mensen die een fijne, langdurige relatie kunnen aangaan zijn goud waard.
  3. Het is fijn als je ook eens hulp kan GEVEN als je vaak afhankelijk bent van anderen. Geef je naaste die kans.
     

Post review

(2) lezers vinden dit behulpzaam.

Helpt deze informatie jou?

loader

Reacties

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.