Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

Borderline
Aandoeningen
Ga naar onderdeel
Wat is borderline?
Invloed op de naaste
Gevolgen voor de cliënt
Tips
Meer informatie

Borderline


Wat is borderline?

Mensen met borderline zijn als mensen met een verbrande huid: de lichtste emotionele aanraking of beweging doet ondraaglijk pijn. Hierdoor komen bepaalde dingen harder binnen dan bij mensen zonder een borderline persoonlijkheidsstoornis.

Invloed op de naaste

Borderline is voor mensen die het niet hebben lastig te begrijpen. Als naaste kun je je onzeker gaan voelen doordat iemands emoties en gedrag heel erg kunnen wisselen. Ook kan je bang zijn dat iemand probeert zichzelf te doden. 
Als naaste kun je de behoefte voelen afstand te nemen en de persoon met een borderline persoonlijkheidsstoornis te gaan vermijden. Relaties, vriendschappen en familiebanden kunnen gaan wankelen of zelfs worden verbroken. 

Bekijk hieronder een webinar, waarin een moeder, een partner en een vriendin van iemand met borderline over hun ervaringen vertellen.

Gevolgen voor de cliënt

Iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis wordt snel overspoeld door emoties. Hij of zij kan zich heel alleen voelen, zich niet goed genoeg voelen, depressief raken, het gevoel hebben niet te mogen bestaan en zich onzeker en angstig voelen. Er zijn mensen met een borderline stoornis die zelfdoding als enige uitweg zien.
Ook kan iemand last hebben van sterke stemmingswisselingen: van het ene op het andere moment van een heel positief gevoel naar een negatief gevoel gaan. 

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen hun eigen manier om met problemen om te gaan of emoties te vermijden. Soms heeft deze manier van omgaan een negatief effect op het dagelijks leven, sociale contacten en/of werk. 

Tips

  • Probeer heftige emoties niet te persoonlijk op te vatten. 
  • Wacht iemand is afgekoeld voordat je een gesprek begint.  
  • Hou het bij jezelf en probeer niet met de vinger te wijzen.
  • Geef je eigen grenzen en wensen aan.
  • Luister naar wat iemand te zeggen heeft en erken het feit dat hij of zij ergens door is geraakt. Wuif sterke emoties niet weg.
  • Een aandoening is maar een etiket. Geen mens is hetzelfde. Zie ook: Classificaties gerelativeerd.
  • Meer tips & trucs over hoe om te gaan met jouw naaste met borderline lees je hier

 

Meer informatie

Algemeen: www.stichtingborderline.nl

Ook op Thuisarts.nl vind je meer informatie over de aandoening en de behandeling ervan.

Ik: Zijn er mensen zoals ik? Wordt het beter?
zie bijvoorbeeld: http://stichtingborderline.nl/ervaringsverhalen/ 

Jij: Hoe kan ik hem/haar beter begrijpen? Wat is borderline?
Zie bijvoorbeeld: Borderlight Vlogs

 

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.