Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

Eigenlijk ging het over mijn angst
Ervaringen

Eigenlijk ging het over mijn angst

Zo’n 12 jaar geleden werd bij onze zoon van 9 jaar, de diagnose OCD (Obsessive Compulsive Disorder) gesteld. Toen vielen de kwartjes bij mij, en bij mijn man. Want ook hij kampte al jaren met angst en dwang, alleen was dit nooit gediagnostiseerd.

Onze zoon kreeg gespecialiseerde therapie bij een centrum voor kinderpsychiatrie. Gelukkig met positief resultaat.

Er gingen lichtjes bij mij branden. Ik begon te begrijpen wat angst en dwang was. Ik zag welke angsten en dwangen mijn partner en kind hadden. Ik ging inzien waar ik al jaren in vastzat. Mijn man wilde telkens bevestigd en gerustgesteld worden. Nooit geweten dat dit een vorm van dwang was: het vergde van mij dat ik op de goede manier luisterde en op de perfecte manier reageerde, dag in dag uit, jaar in jaar uit. Zijn dwang vond mijn reactie vaak niet goed, dus moest ik weer anders reageren. Er waren ook andere dwangen, maar deze was voor mij het ergste, omdat ik er totaal in meegezogen werd. Ik liep de hele dag op eieren, zei en deed van alles om te zorgen dat de boel niet escaleerde en dat er rust was in ons gezin met twee kinderen. Dit mislukte natuurlijk vaak. Ontspannen rondlopen was er niet meer bij, en mijn sociale kring was klein geworden.

Mijn partner zag in dat hij dwang had (al vanaf jonge leeftijd) maar het heeft nog 2 jaar geduurd voordat hij in therapie ging. In de tussentijd was mijn zoektocht begonnen, want ik was leeg. Gesprekken bij maatschappelijk werk en psycholoog hielpen iets, maar zij gaven tips waar ik niets mee kon. “Gewoon stoppen met bevestigen!” Tja, als dat zo makkelijk was dan was dat allang gelukt. Het toeval wilde dat ik voor mijn werk als docent met een coachopleiding begon. Drie jaar lang heb ik in een veilige omgeving kunnen kijken naar mijzelf. Ik heb ontdekt dat ik de angst en dwang in stand heb gehouden. Ik heb het zelfs de ruimte gegeven om groter te worden, hoewel dat natuurlijk niet mijn bedoeling was. Al op jonge leeftijd nam ik veel verantwoordelijkheid op me. Ik was een zorgzaam type, iemand die zichzelf weg cijferde en zich goed kon aanpassen aan de omstandigheden.
Mijn eigenschappen waren precies wat de angst en dwang nodig hadden om te bestaan en te groeien. Jarenlang ben ik meegaan in de emotionele chantage, het meedwangen en vermijden.


Ik ben gaan werken aan mijn angst, aan duidelijk worden en grenzen stellen.
Want als ik NEE zeg, daarna bang word voor zijn reactie en daardoor JA doe, hoe duidelijk ben ik dan? Hoe betrouwbaar ben ik?


Mijn verandering heeft een ongelooflijk effect gehad. Mijn partner is in therapie gegaan en heeft hard aan zijn angst en dwang gewerkt. Mijn duidelijkheid heeft hem veel steun en begrenzing gegeven. Zowel bij mijn partner als onze zoon zijn de angst en dwang niet weg. Het zal altijd een onderdeel van ons leven blijven, maar het is veel kleiner geworden. Dit is merkbaar voor hen, voor ons als gezin en in de relatie met mijn partner.

Mijn zoektocht en opleidingen hebben ertoe geleid dat het mijn werk is geworden om naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid te begeleiden. In mijn praktijk Sterk in Eigen Kracht laat ik naasten naar zichzelf kijken. Ik laat hen bewust worden van de eigen angst en leer ze het lef hebben om duidelijk te zijn. De ander kun je niet veranderen, jezelf wel. Maar alleen als je in je eigen kracht staat.

Tips van Thea

  1. Zoek gespecialiseerde hulp voor JEZELF.
  2. Wees bewust wat jij in stand houdt door jouw eigen angst.
  3. Stop met de ander willen veranderen. Je kunt alleen jezelf  veranderen.

Post review

(26) lezers vinden dit behulpzaam.

Helpt deze informatie jou?

loader

Reacties

Annemiek

Ik herken er bepaalde dingen in, hoe mijn partner in de loop van jaren al meer op mij is gaan leunen en daardoor regel ik thuis bijna alles. En dat ik dat zelf in stand heb gehouden door dat toe te staan, daardoor ben ik zelf leeg gezogen.

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.