Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

99. Vergeten jongeren
Ervaringen

Vergeten jongeren

Ik ben moeder, maar daarnaast ook bewindvoerder, mentor, cliëntondersteuner en ambulant begeleider.
Mijn zoon heeft een lichtverstandelijke beperking met disharmonisch model, LVB in het kort.
Door de disharmonie in zijn hersenen heeft hij wel eens last van schizofrene gedachten, stemmen en mensen die ik niet zie. Door overprikkeling kan mijn zoon agressief reageren in het verkeer en naar mensen toe. Als het slechter met hem gaat, begint hij messen te verzamelen.

 

Nu zijn mooie kanten. Hope is heel creatief, altijd met iets bezig en eigenlijk een prachtig mens. Altijd onderweg naar iets. Zeer ondernemend. Hij was 17 en droomde van op zichzelf te wonen. Zo ging hij begeleid wonen. Helaas moet je alles ondervinden. Het is zo dat bij begeleid wonen de dagdienst en avonddienst vertrekken. De jongeren kunnen op een bel drukken. Dan komt er, op de fiets, een gehaaste medewerker van de nachtdienst aan die niet opgeleid is voor deze groep met een LVB. Dus wat gebeurde er? De jongeren gingen ‘s nachts los. En de drugs kwamen binnen.
 

Mijn zoon werd drugsverslaafd. Ik heb 3 jaar lang in een nachtmerrie geleefd.Mijn kind was een junk en een gevaar voor zichzelf en anderen. Hij verstopte overal messen, sloeg muren kapot, sloeg een glazen schuifpui kapot en sloeg zichzelf het ziekenhuis in. De begeleiding kon er totaal niet mee omgaan. En zijn behandelaars bij de ggz bleken niet opgeleid voor mensen met een verstandelijke beperking.
 

Machteloos was ik. Klachtenfunctionaris, directrice, leidinggevende, ik heb me bij allemaal gek geklaagd en gevochten als een leeuwin. 

Dit verhaal liep goed af. Mijn zoon is zelf afgekickt, ik heb hem godzijdank thuisgekregen, hij doet aangepast werk in een goed bedrijf met een hart. Maar er zijn veel van deze jongeren met een LVB in hopeloze situaties. Waar blijft de goede hulpverlening? Deze jongeren hebben ook recht om af te kunnen kicken en hulp te krijgen op hun niveau. Er zijn jongeren met een verstandelijke beperking verslaafd aan hard drugs. Instellingen schaam je! Vergroot je kennis en help deze jongeren!
 

Tips van Vlinder

  1. Vecht voor je kind met LVB. Hij heeft je nodig, op de achtergrond of dichtbij.
  2. Haal je kind uit een slechte situatie.
  3. Vergroot je kennis en zorg dat je mentor of bewindvoerder wordt. Laat hem, voor zijn 17e testen, daarna kan het niet meer (nodig voor Wajong, begeleid wonen, Wlz, Wmo, enz.).
     

Post review

(1) lezers vinden dit behulpzaam.

Helpt deze informatie jou?

loader

Reacties

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.