Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

Depressie
Aandoeningen
Ga naar onderdeel
Wat is depressie
Invloed op de naaste
Gevolgen voor mensen met een depressie
Tips
Meer informatie

Depressie

Wat is depressie

Mensen met een depressie zijn somber. Ze verliezen de interesse in de mensen en de dingen om hen heen en kunnen niet meer echt genieten. Het kan voelen alsof over alles een donkere mist hangt waaruit je niet kunt ontsnappen. Een depressie wordt ook wel een ‘stemmingsstoornis’ genoemd.

Invloed op de naaste

Het kan erg moeilijk zijn om iemands somberheid en minderwaardigheidsgevoelens te begrijpen. Als naaste wil je iemand duidelijk maken dat hij of zij wel degelijk de moeite waard is. Maar die boodschap komt niet over. Dat kan irritatie opwekken. Ook voel je je vaak machteloos. Soms is er de angst voor zelfmoord. Daarnaast kan een depressie ‘besmettelijk’ zijn: als naaste loop je de kans om zelf ook somber te worden.

Naasten nemen vaak veel taken over van iemand met depressie. Dit kan tot overbelasting leiden. Ook kunnen de rollen en verhoudingen tussen jou en iemand met een depressie veranderen. Iemand kan bijvoorbeeld meer afhankelijk zijn of je kunt juist meer afstand van elkaar nemen.
Als je een partner hebt die antidepressiva slikt, kan ook je seksuele relatie veranderen. (Antidepressiva kunnen als bijwerking hebben dat iemand veel minder zin heeft in seks of moeite krijgt met klaarkomen.)

Gevolgen voor mensen met een depressie

In het algemeen hebben mensen met een depressie erg weinig energie en gedragen ze zich vlak en apathisch. Vaak vinden zij zichzelf waardeloos. Soms zien zij zichzelf als zodanig waardeloos of als last voor anderen dat zelfdoding een oplossing lijkt.

Een depressie leidt vaak tot ziekteverzuim en soms tot arbeidsongeschiktheid. Ook heeft men vaak moeite voor zichzelf te zorgen, het huishouden bij te houden (schoonmaken, financiën bijhouden), en sociale contacten te onderhouden.

Depressies gaan vaak samen met angst en paniekaanvallen en met overmatig alcohol- en/of drugsgebruik.

Medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn, gewichtstoename, een gevoel van vervlakking en een veranderd libido.

Tips

  • Probeer de depressie niet 'weg te praten' of een depressief iemand op de vrolijken. Dat werkt vaak averechts.
  • Geef liever geen adviezen en tips. Begrip en een luisterend oor zijn het belangrijkst.
  • Als je depressieve naaste een behandeling ondergaat, koester dan niet de verwachting dat alles weer gauw bij het oude zal zijn. Herstel heeft tijd nodig, schat dat realitisch in. 
  • Zorg dat je geïnformeerd raakt over wat er gaande is. Over wat een depressie is en wat de mogelijkheden zijn om ermee om te gaan. Realiseer je dat een depressie die wat langer duurt, meestal niet vanzelf verdwijnt.
  • Accepteer de hulp die je kunt krijgen. Dat kan variëren van praktische hulp thuis tot gesprekken met een hulpverlener.
  • Onderneem samen iets eenvoudigs (stukje wandelen) of bied de helpende hand bij een praktische taak waar de ander weinig energie voor heeft (bijvoorbeeld een klus in het huishouden). 
  • Laat een vriend(in) met een depressie niet in de steek, ook als hij niet direct zijn waardering laat blijken als je op bezoek komt.
  • Cijfer jezelf niet helemaal weg en stel grenzen. Familie en partners hebben de neiging om mee te lijden met hun dierbare. Maar houd ook ruimte voor jezelf, houd je eigen contacten aan en zorg dat je niet in een isolement terecht komt.
  • Een aandoening is maar een etiket. Geen mens is hetzelfde. Zie ook: Classificaties gerelativeerd.  

 

Meer informatie

Voor meer informatie over wat een depressie voor iemand kan betekenen, zie: www.depressievereniging.nl/ervaringen en www.mindblue.nl 

Ook op Thuisarts.nl vind je meer informatie over de aandoening en de behandeling ervan.

Via de Depressie Vereniging is er ook een digitale ontmoetingsplaats waar je anoniem en afgeschermd ervaringsdeskundigen kunt ontmoeten. Deze ontmoetingsplaats is ook toegankelijk voor naasten. Verder biedt de Depressie Vereniging een online supportgroep voor naasten. Deze wordt 1 a 2 keer per maand georganiseerd. 

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.