Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

Oprechtheid boort nieuwe levensenergie aan
Ervaringen

Oprechtheid boort nieuwe levensenergie aan

Aan de buitenkant oogt ze onbezorgd, van binnen piekert ze. Haar ogen staan dof. Zij doen haar gevoelens spreken. Mijn vriendin Mirjam (28) voelt zich op herhaaldelijk op verschillende momenten in haar leven depressief. Gevoelens van leegte, somberheid en zwaarte overspoelen haar energie om te willen leven.

De zon schijnt op onze gezichten terwijl we relaxed in het water badderen. Ik vraag wat er door haar hoofd gaat. ‘Ik ben bang dat me nooit meer normaal ga voelen. De somberte, de leegte die er is. Niemand begrijpt dat’, zegt ze terwijl ze naar het water staart. Ik voel met haar mee. Haar woorden zijn beladen, ze maken me bang. Ik weet niet goed wat ik moet zeggen en zwijg. Uit eigen ervaring weet ik hoe leeg woorden kunnen zijn wanneer er geen betekenis achter zit. Ik word me bewust van mijn eigen aanwezigheid en de situatie en geef haar terug wat ik waarneem. ‘Ik vind het rot voor je dat je je zo leeg, alleen en somber voelt’, hoor ik mezelf enigszins twijfelend zeggen, waarna ik krachtig vervolg: ‘Ik hoop dat je de komende tijd keuzes gaat maken waardoor jij je beter voelt. Niemand weet wat dat is. Enkel jij. Als jij voelt dat je daarbij hulp van een professional nodig hebt, dan mag je die vragen en omarmen. Dat is oké.’ Ik zie een glimp van begrip en voeg eraan toe: ‘misschien mag je stoppen met doen zoals het hoort en beginnen met doen zoals goed voelt en goed is voor jou! De kracht van je eigen gedachten die jou bewust of onbewust omlaaghalen, helpen je ook in je weg omhoog.’ Ik zie aan haar gelaatsuitdrukking dat de spanning afneemt en bitterheid plaats maakt voor verlichting en ruimte. Ook al heb ik haar overrompeld met mijn oprechtheid, ik voel dat ik mijn woorden haar gesluierde hart hebben mogen binnenkomen en prijs ons gelukkig voor de verbinding.

“Kies jezelf. Kies je hart.
Dan wordt alles weer wit. In plaats van zwart.”

Tips van Hanelore

  1. Accepteer dat iemand (tijdelijk) weinig kan en moeite kan hebben om tot iets te komen. Geef hem of haar de ruimte.
  2. Geef ‘onvoorwaardelijke’ steun en liefde. Maak duidelijk dat het niet uitmaakt hoe iemand zich voelt of gedraagt, dat dit geen invloed heeft op vriendschap, band of relatie.
  3. Probeer met elkaar te blijven praten, maar leg geen (na)druk op praten. Samen zijn is soms al genoeg.
  4. Durf vertrouwen aan te moedigen.

Post review

(4) lezers vinden dit behulpzaam.

Helpt deze informatie jou?

loader

Reacties

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.