Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

39. Slopen door stemmen
Ervaringen

Slopen door stemmen

Sam leed aan schizofrenie, was psychotisch en woonde thuis.
Ineens lag zijn elektrische tandenborstel stuk in zijn kast, niet gewoon stuk maar volkomen gesloopt. Zo ook de mixer.
Sam, die we verantwoordelijk hielden voor deze sloperij, hield zich van de domme. We borgen gereedschap op zodat het hem moeilijker werd gemaakt om te slopen. Toen ging de tv eraan.

Mijn dochter en ik hadden in de loop van het ziekteproces van Sam een keiharde humor ontwikkeld. Zeiden we tegen elkaar: als we Sam vermoorden krijgen we daar airmiles voor? Als je het deze week doet, krijgen we bonuspunten? Konden we even lachen.

Mijn dochter was bezig met een afstudeerproject en gebruikte daar de computer bij. Ze ging lunchen en telefoneren. Toen ze terugkwam op haar kamer lagen daar de resten van wat eens haar computer was. Toen werd het echt oorlog in huis.

In bed wreef ik Sam altijd over zijn rug en vroeg hem voor de zoveelste keer: waarom???
Het schokkende antwoord: Sam vertelde dat er uit alle elektrische apparaten stemmen kwamen. Die vertelden hem dat hij schuld had aan alles en dat hij dood moest. De stemmen stopten als het apparaat gesloopt was en dan had hij even rust in zijn hoofd.
De relatie met zijn zus is helaas nooit meer goed gekomen. Voor haar was alles te erg.

Tips van Rietje

  1. Probeer het vol te houden. Wij hielden ons staande door die harde humor, en ook door vrienden die er altijd voor ons waren.
  2. Zorg ook goed voor jezelf.

Dit verhaal is afkomstig van MIND Ypsilon: www.ypsilon.org

Post review

(0) lezers vinden dit behulpzaam.

Helpt deze informatie jou?

loader

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.