Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

sleutel tot hart
Ervaringen

If the mind interferes the heart


Ogenschijnlijk sterk. Krachtig in haar uitstraling. Benaderbaar. Open en vriendelijk. Lief en behulpzaam, voornamelijk voor en naar anderen. Lieselot is 27 jaar, woont samen en is fysiotherapeut. Het vak, en daarmee dienstverlenen, is haar met de paplepel ingegoten. Als vanzelfsprekend volgt ze haar ouders op. Volgens hen zou zij zich in het ‘elitaire vak’ het allerbest ontplooien. Lieselot vindt het leuk, maar merkt ook dat ze twijfelt. Is ze onderweg zichzelf verloren? 

Op het moment dat ik haar ontmoet staat ze onder stress. Voortdurende onrust door aldoor maar te ‘moeten’ (presteren), alsmede andere emoties – die ze als sensitief persoon voelt - probeert ze weg te eten. Dit is haar manier van omgaan met het leven, ofwel coping. Ik doorzie haar patroon en maak op zielsniveau contact. Dat doe ik door haar ruimte te geven, waarderend te luisteren naar ieder woord dat ze zegt en niet te oordelen. Dankbaar laat ze mij toe in haar hart. Langzaam breekt haar masker en verschijnen tranen. Achter een brede glimlach en een stoer voorkomen, verschijnt een klein, angstig meisje met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. 

Moeizaam leert ze haar ware gevoelens (h)erkennen, uiten en ziet ze in dat ze - los van de wil van haar ouders of anderen in haar omgeving – eigen keuzes mag maken. Doordat ze haar emoties leert toelaten zie ik meer van haar authentieke zelf. Ze leert voor zichzelf opkomen. Spreekt uit wat ze wil en leert grenzen aangeven. Haar gedrevenheid om non-stop te werken en te studeren, als bewijs dat ze kan presteren komt in balans op het moment dat ze leert dat ze ook achterover mag leunen en leert genieten van het proces. Haar boog staat minder gespannen. Gesprekken met een (systeem-) therapeut, collega's en vrienden doen haar groeien in haar zelfvertrouwen. Ze groeit over oude patronen heen en komt los van destructieve patronen die haar eigenwaarde omlaag halen. 

In haar angst grijpt ze soms terug op controle of bevestiging. Het helpt om haar liefdevol de regie over haar eigen leven terug te geven en haar te vertellen hoe goed ze het momenteel doet. Lieselot wordt meer en meer zichzelf en heeft steeds minder 'het eten' nodig om dat ‘zelf’ te verstoppen. Ze straalt, groeit en mag eindelijk thuiskomen. Thuis – in haar eigen hart. Met de sleutel die ze (met hulp van anderen) zelf heeft gevonden.


Tips van Tessa

  1. Luister aandachtig en vraag door.
  2. Geef ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en creëer een veilige basis in het contact.
  3. Moedig een eigen zoektocht aan, laat iemand bewust iets nieuws proberen.
  4. Benadruk de kracht in het maken van eigen keuzes. Vertel wat je ziet dat dat met iemand doet in een laagdrempelige terugkoppeling.

Post review

(4) lezers vinden dit behulpzaam.

Helpt deze informatie jou?

loader

Reacties

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.