Je bent een kind van...
Wat is een kind van...
We hebben het hier over volwassenen (vanaf 18 jaar), die als kind één of meer ouder(s) hadden met psychische en/of verslavingsproblematiek. Vaak was het voor hen als kind moeilijk om het gedrag van de ouder te begrijpen en om erover te praten met anderen. Zij hebben als kind al vroeg verantwoordelijkheden gekregen die niet bij hun leeftijd pasten en “overlevingsstrategieën” ontwikkeld. Als volwassene kunnen zij hier nog last van hebben. Ook al is het ‘kind van’ al volwassen en uit huis, patronen kunnen lang stand houden en drukken op zowel de ouder als het kind.
Kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblematiek worden ook wel aangeduid met KOPP (kinderen van ouders met psychische problematiek) of KVO (kinderen van verslaafde ouders). MIND Fonds Psychische Gezondheid becijfert dat er in Nederland 1.2 miljoen kinderen zijn van wie de ouders een psychiatrische diagnose hebben.
Wat kan er spelen?
Als volwassen ‘kind van’ kun je op verschillende manieren last hebben van wat je als kind hebt meegemaakt:
- Je ervaringen als kind kunnen ervoor zorgen dat je als volwassene moeite hebt met relaties. Bijvoorbeeld met het krijgen en houden van een levenspartner.
- Je hebt moeite met het herkennen en kennen van je eigen gevoelens en grenzen. Dit omdat je eigen grenzen in je jeugd niet werden gerespecteerd, waardoor je als volwassene niet weet waar je grenzen eigenlijk liggen. Ook kun je door een te groot loyaliteitsgevoel snel over je grenzen heen gaan. Volwassen ‘kinderen van’ hebben bijvoorbeeld vaak veel moeite om werk en privé (en andere activiteiten) in balans te houden.
- Je loopt meer risico op psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen, burnout of verslaving. Bijvoorbeeld doordat je als kind langdurig te grote verantwoordelijkheid hebt gedragen voor het emotioneel goed functioneren van het gezin (parentificatie).
Daarnaast kan je ook als volwassene problemen hebben in de omgang met je ouder(s). Bijvoorbeeld over de vraag in hoeverre je voor elkaar verantwoordelijk bent. Dit geldt zeker als de ouder ouder wordt en extra zorg nodig heeft.