Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

Broers
Verdieping
Ga naar onderdeel
Wat kan er spelen?
Zie ook

Je bent broer of zus van...

Wat kan er spelen?

We hebben het hier over volwassenen (vanaf 18 jaar), die al sinds ze kind zijn, een of meer zussen en/of broers hebben met psychische of verslavingsproblematiek. Deze kinderen worden ook wel aangeduid met Brussen (BRoers en zUSSEN).

Als brus heb je meestal ervaren dat er weinig tijd en aandacht aan je werd besteed, omdat het kind of kinderen met de aandoening veel aandacht opeiste. Je snapt wel dat het voor je broer of zus belangrijk en nodig was om meer zorg te krijgen, maar je hebt toch de normale, ontspannen sfeer in huis gemist waarbij ook jij aandacht krijgt. Misschien heeft je broer of zus met de aandoening lelijk naar je gedaan en werd zijn of haar gedrag goedgepraat. Of heb je als kind het gevoel gekregen dat je niet belangrijk bent.

Deze ervaringen kunnen invloed hebben op de manier waarop je als volwassene relaties aangaat en onderhoud.
Als je als kind een te grote verantwoordelijkheid op je hebt genomen, kan het zijn dat je dat als volwassene nog steeds doet. Je laat dan over je grenzen heen gaan. Dit kan leiden tot oververmoeidheid of zelfs burnout.
 

Zie ook

Tips voor broers en zussen

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.