Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

Partners
Verdieping
Ga naar onderdeel
Wat kan er spelen?
Zie ook

Je bent partner van...

Wat kan er spelen?

Vaak gaat alle aandacht naar je psychisch zieke partner. Wat het moeilijker maakt is dat de omgeving vaak veel onbegrip toont, omdat ze niet begrijpen wat het voor je betekent. Je bent vaak de hele dag alert op hoe je zieke partner zich voelt en wat er kan gebeuren. Gevoelens van andere gezinsleden worden vaak naar de achtergrond geduwd en lijken niet meer belangrijk. Het kan ook van invloed zijn op je sociale leven. Je neemt minder tijd voor sport, nodigt minder snel makkelijk mensen thuis uit of durft de deur niet uit te gaan.

Je loopt de kans oververmoeid te raken en/of een burnout te krijgen. Bijvoorbeeld doordat je je veel zorgen maakt, of doordat je veel taken overneemt van de ander met een psychische kwetsbaarheid. Als jullie kinderen hebben, dan maak je je waarschijnlijk ook vaak zorgen over je kinderen. Hoeveel weten ze, wat moet ik ze wel en wat niet vertellen. Wat kan ik verder voor ze doen.

Tot slot kunnen de rollen en verhoudingen tussen jou en je partner veranderen. Je kunt bijvoorbeeld meer afhankelijk van elkaar zijn of je kunt juist meer afstand van elkaar nemen. En medicijnen of de aandoening zelf kunnen de seksuele relatie veranderen.

 

Zie ook

Tips voor partners

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.