Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

83. Een fractie in intermenselijke reactie
Ervaringen

Contact: een fractie in intermenselijke reactie

Iedere dag sta je er. Daadkrachtig. Je weet van aanpakken en wilt alles doen. Voor mij. Voor de ander. Iedere dag maak je een frisse start. Je optimisme en enthousiasme komen uit een groot hart. Ik luister naar je woorden en zoek naar akkoorden.

Onze communicatie stagneert op het moment dat ik vraag naar gevoel. Standaard eindigen we in een situatie waarin jij niet begrijpt wat ik bedoel. Ik stel vragen, maar voel geen welbehagen.

De twijfel in mezelf (over)heerst. Ik vrees voor mijn eigen ‘zijn’ en voel diep van binnen een immense pijn. Hoe los ik dit op? Is er in onze intermenselijke communicatie ook een stopknop?

‘Ik breek mijn kop’ en doe er alles aan om je te begrijpen, omdat ik smacht naar sensatie en ik wil met je delen in (intense) emotie.

Mijn zoektocht naar contact leidde tot tact. Ik volgde communicatietrainingen en hoorde meningen. Ik las boeken en bleef onderzoeken. Nu ik begrijp dat ik, net als jij anders dacht, kan ik leven met dat ik mag verlangen, maar me niet altijd bevredigd voel in wat ik (had) verwacht. Lichaamsgerichte oefeningen hebben me bewust gemaakt en mijn diepste essentie geraakt. Doordat ik heb leren voelen waar mijn behoefte naar uitgaat en deze (soms) in rust hardop uitspreek, vermindert de weerstand en ligt onze relatie - die zich uit in onderlinge communicatie - in de week. Ik leer nog iedere dag en steun mezelf door zelf te voelen dat ik er zijn mag. Ik kan het je niet kwalijk nemen dat je niet hebt geleerd om te praten over gevoelens en emotie. Ik ervaar het als menselijk om te verschillen in perceptie. Wat me daartoe bracht is zelfreflectie. Ik (h)erken karaktertrekken van mezelf die ik kreeg van jou, en voel dat waardering groeit. Ik voel respect, nu ik beschouw. Ik ben ik en jij bent jij. Wanneer we samen zijn is er ruimte voor allebei.

Tips van Dikè

  1. Blijf elkaar vertrouwen. Contact start bij het voelen van vertrouwen.
  2. Investeer in je eigen ontwikkeling en verbreed je perspectief door boeken te lezen die je aanspreken of gesprekken aan te gaan met leeftijdsgenoten van jezelf - of leeftijdsgenoten van je naaste. Het helpt in het beter begrijpen van elkaars gedrag en voelen van onderliggende intenties. Hiermee vergroot je je gevoel(ens) van empathie naar elkaar.
  3. Praat. Luister. Stel je oordeel uit en blijf vragen stellen. Verwonder je over de antwoorden.
  4. Investeer in lichaamsgerichte ervaringen om je bewuster te worden van gevoelens en behoeften.
  5. Gebruik in je communicatie de ik-boodschap om daarmee je grenzen aan te geven.
     

Post review

(2) lezers vinden dit behulpzaam.

Helpt deze informatie jou?

loader

Reacties

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.